30 de Marci si Case de Sampanie care Merita sa le cunosti mai bine

Totul incepe cu un sunet tipic care anunta ca sticla s-a desfacut. Dupa aceea, urmeaza sarbatorirea unei ocazii speciale. Sampania ne ajuta sa celebram si sa ne amintim cu placere cele mai frumoase momente din viata. Orice ocazie deosebita merita o sticla de sampanie, de la momente esentiale precum nunta pana la o cina in compania celor dragi.

Nici un alt vin nu este mai potrivit pentru a evoca momente fericite decat sampania.

Aceasta este produsa exclusiv in regiunea franceza Champagne urmand niste standarde stricte de calitate si pasi rigurosi in procesul de productie. Urmarea este un vin cu totul si cu totul aparte care evidentiaza personalitatea fiecarei crame. Toti producatorii de sampanie, cunoscuti si sub numele de maison sau case de sampanie, incearca sa scoata la iveala ce e mai bun din terroir-ul si strugurii lor, onorand o traditie care dureaza de secole. Afla in cele ce urmeaza care sunt cele mai prestigioase case de sampanie si cateva curiozitati despre stilul fiecaruia. 

  1. Dom Pérignon
  2. Veuve Clicquot
  3. Louis Roederer
  4. Krug
  5. Taittinger
  6. Moët & Chandon
  7. G.H. Mumm 
  8. Cristal 
  9. Armand De Bignac
  10. Laurent-Perrier 
  11. Pol Roger 
  12. Ruinart 
  13. Bollinger
  14. Mod Sélection
  15. Perrier-Jouët
  16. Le Chemin Du Roi
  17. Pommery
  18. Piper-Heidsieck
  19. Charles Heidsieck
  20. Billecart-Salmon
  21. Paul Louis Martin
  22. Victorie 
  23. Lanson
  24. Gosset 
  25. Joseph Perrier
  26. Château De Bligny
  27. Paul Bara
  28. Henri Giraud
  29. Larmandier-Bernier
  30. Nicolas Feuillatte

 

1. Dom Pérignon

Dom Pérignon este simbolul sampaniei de lux. Aceasta casa de sampanie este detinuta de holding-ul LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy).

Casa este practic extensia de lux a Moet & Chandon si produce doar sampanii vintage.

  • Strugurii folositi la Dom Pérignon provin dintr-o singura recolta,
  • Vinul este maturat pe drojdii timp de cel putin 8 ani.
  • Fiecare editie de Dom Pérignon este unica si exprima sincer caracteristicile anului in care ia nastere.

Fiecare sticla de Dom Pérignon este rezultatul unei combinatii elegante de struguri Chardonnay si Pinot Noir. 

Marca a fost numita dupa un calugar benedictin, Dom Pérignon, considerat tatal spiritual al acestei sampanii. Dom Pérignon a inventat multe procedee si tehnici de productie a sampaniei care se folosesc si in ziua de azi. El si-a petrecut cea mai mare parte a vietii in manastirea Hautvillers unde se situeaza si podgoria originala a cramei pe care aceasta inca o mai foloseste. 

  • Prima editie de Dom Pérignon a fost lansata in 1921.
  • De atunci si pana in 2009, au existat 43 de editii de sampanii vintage.  

2. Veuve Clicquot

Veuve Clicquot este o marca foarte populara de sampanie care se remarca nu doar prin calitatea sa, ci si prin imaginea moderna si plina de viata. Aceasta crama a fost fondata in 1772 de catre Philippe Clicquot. El nu a fost decat partial responsabil pentru succesul marcii. Cea careia Veuve Clicquot ii datoreaza imaginea si renumele este Madam Clicquot, nora lui Philippe, care a preluat afacerea dupa moartea sotului ei, Francois. 

Madam Clicquot a fost o pioniera in domeniul sampaniei.

  • Ea a inventat tehnica remuage prin care sampania trebuie mutata periodic pentru ca drojdiile sa nu se sedimenteze.
  • Tot ea a fost si prima persoana care a creat o sampanie rosé.

 

In prezent, vitele de vie ale cramei Veuve Clicquot se intind pe o suprafata de ~ 390 de hectare de teren si include 12 podgorii cu statutul Grand Cru si 18 cu statutul Premier Cru.

Pivnitele cramei sunt o structura subterana impresionanta  de calcar ce se intinde pe o suprafata de 24 de kilometri. 

Cea mai populara sampanie a cramei este Brut Yellow Label, obtinuta din pese 50 de vite de vie Cru si invechita timp de cel putin 3 ani. Alte sampanii populare marca Veuve Clicquot includ gama Rosé, Brut Extra Old si La Grande Dame, printre diverse alte editii de vintage

3. Louis Roederer

Louis Roederer este o alta casa de sampanie extrem de cunoscuta si apreciata. Aceasta a fost fondata in 1776, insa nu si-a luat actuala denumire pana in anul 1833 cand Louis Roederer a mostenit-o. El a adus-o pe culmile succesului achizitionand treptat tot mai multe suprafete de podgorie si ingrijindu-le cu atentie. Louis se ocupa de fiecare pas al procesului de productie a sampaniei, ajungand expert in tehnica Champenoise.

In ziua de azi, Louis Roederer este una dintre putinele case de sampanie independente care nu face parte dintr-un grup de marci de lux. Aceasta a ramas in continuare o afacere de familie

Printre cele mai cunoscute sampanii Louis Roederer putem enumera colectia de vintage Cristal, gama Brut Premier, blendul de baza al cramei sau Carte Blanche, un cupaj asemanator sampaniei Brut Premier care are insa un continut mai mare de zaharauri. Acest maison are atat colectii de sampanie vintage, cat si non-vintage si sampanii rosé de exceptie

4. Krug

Krug este o Casa de Sampanie din Reims, una dintre cele mai faimoase din regiune si din lume. Acest maison a fost infiinata in 1843 de catre Joseph Krug. Viziunea sa a fost sa adune o colectie cat mai mare de vinuri de rezerva, iar din acestea sa creeze cele mai fine sampanii, in fiecare an. Scopul sau era sa nu cada astfel prada vremii neprielnice sau altor factori care conditioneaza recoltele de struguri. 

Doua dintre cele mai faimoase sampanii ale Casei sunt Krug Clos d’Ambonnay si Krug Clos du Mesnil.

Ambele isi iau denumirea de la satele omonime unde se cultiva strugurii folositi in productia lor. Aceste podgorii ingradite separat ofera o calitate superioara si o productie limitata de struguri.

O alta varietate de sampanie renumita a cramei este Krug Grande Cuvée, un blend realizat anual din peste 120 de vinuri din editiile a cel putin zece ani.

Krug Collection, in schimb, este o gama obtinuta din editiile de vintage reinvechite. 

5. TAITTINGER

Inima sampaniei TAITTINGER se afla la Château de la Marquetterie, conac cumparat de Pierre Taittinger in 1932. Si aceasta crama s-a dezvoltat ca, si a ramas o afacere de familie. Inceputurile acestei sampanii sunt de fapt mai vechi si se regasesc in 1734 cand fondatorul original, Jacques Fourneaux, a colaborat cu diverse manastiri benedictine pentru a crea vinuri inovative. In prezent, crama este gestionata de Pierre si copiii sai, Vitalie si Clovis. 

Cea mai pura expresie a sampaniei TAITTINGER este Comtes Champagne Blanc de Blancs.

Acesta sampanie vintage reflecta calitatile celor mai bune recolte din 5 sate Grand Cru. Pe langa aceasta, TAITTINGER mai ofera 7 alte game si diverse editii vintage. 

Alte doua exemple de sampanii TAITTINGER care merita incercate sunt:

  • Brut Réserve, cu notele sale de fructe proaspete si miere,
  • si Folies de la Marquetterie, o sampanie care scoate la iveala ce e mai bun din terroir-ul original al conacului Château de la Marquetterie. 

6. Moët & Chandon

Un nume de sampanie care nu mai are nevoie de prezentari este Moët & Chandon. La fel ca Dom Pérignon sau Veuve Clicquot, aceasta este una dintre putinele marci de sampanie cunoscute pretutindeni in lume.

Moët & Chandon este un nume care denota eleganta, stil si este asociat cu ideea de relaxare, totul gratie imaginii impecabile pe care marca si-a construit-o incepand cu 1743.

Stiinta si tehnica ce stau la baza acestei sampanii ofera fiecarei sticle de Moët & Chandon un gust distinctiv.

Trasatura aparte a acestor sampanii o reprezinta notele de fructe. 

Crama Moët & Chandon detine o vasta suprafata de podgorie care se intinde pe ~ 1150 de hectare. Printre soiurile de struguri pe care le cultiva regasim Pinot Noir, Pinot Meunier si Chardonnay.

Moët & Chandon detine circa 200 de parcele de tip Cru, dintre care 17  Grande Cru si 32 Premier Cru.

Printre sampaniile non-vintage ale cramei se afla:

Crama produce si nenumarate sampanii vintage, precum editiile din 2009, 2012 sau 2017.

O gama cu totul si cu totul aparte este Imperial Ice, o sampanie menita sa fie consumata cu gheata. 

7. G.H. Mumm 

 Sticla de G.H. Mumm iese cu siguranta in  evidenta pe raftul de sampanii datorita dungii rosii de pe eticheta. Aceasta crama are un pedigree special. Desi isi are sediul in regiunea franceza Reims, radacinile sale sunt de fapt nemtesti.

Fondatorii cramei au fost Philipp, Jacobus si Gottlieb Mumm, trei frati din regiunea germana Valea Rhine. 

Podgoriile acestei crame acopera o suprafata de ~ 220 hectare, dintre care aproape ~ 160 au clasificarea Grand Cru.

Crama ofera o gama foarte larga de sampanii. Cuvée-ul cel mai reprezentativ al casei este Cordon Rouge, un amestec obtinut din 120 de parcele Cru care ii confera un stil proaspat si vibrant. Grand Cordon Rosé este o sampanie rosé exceptionala cu un final lung si stralucitor si arome dulci de fructe rosii de padure.

RSRV Lalou 2006 este o alta sampanie stilata marca G.H. Mumm. Aceasta sampanie de tip rezerva este obtinuta din strugurii cultivati in 7 zone diferite in podgoria Maison Mumm si invecheste 10 ani pe drojdie pentru a dobandi eleganta si rotunjime.

Rosé Foujita este de asemenea o sampanie speciala, rezultatul a 7 podgorii Cru si a unei tehnici de dosaje bazate pe lichior maturat in butoaie de stejar. 

8. Cristal 

Cristal este o alta marca de sampanie care produce doar vinuri vintage. Aceasta isi are radacinile in Casa Louis Roederer. Prima sampanie Cristal a fost creata in 1876 pentru exigentele tarului Alexander al II-lea.

Cristal este o sampanie rafinata si foarte echilibrata.

In componenta sa se regasesc 40% struguri Chardonnay si 60% Pinot Noir. Acest vin invecheste timp de 6 ani pe drojdie, apoi mai petrece 8 luni in pivnita dupa etapa de degorjare.

La fel ca alte crame, si Cristal incearca sa intruchipeze in fiecare editie de sampanie particularitatile sezonului in care a fost creata. Unele editii, cum ar fi cea din 2013, contin struguri produsi in peste 50 de podgorii cu statutul Cru. Cateva dintre acestea se afla in Côte des Blancs, Vallée de la Marne sau Montagne de Reims.

Sampaniile Cristal se disting prin complexitate si forta.

Crama produce si sampanii vintage rosé utilizand metoda saignée si un amestec de Pinot Noir si Chardonnay in proportie de 55%, respective 45%. 

9. Armand De Brignac

Armand De Brignac este cunoscuta si ca „asul de pica” datorita logo-ului care infatiseaza acest simbol. Sampania Armand De Brignac este rezultatul unei combinatii de success:

Marca in sine este detinuta de catre Moët & Chandon si faimosul muzician Jay Z, iar sampania este produsa de catre Cattier.

Stilul de baza Armand De Bignac este intruchipat de Brut Gold, prima sampanie produsa de aceasta crama.

  • Brut Gold e o combinatie de Pinot Noir, Chardonnay si Pinot Meunier (40 - 40 - 20%).
  • Printre notele distinctive ale acestei sampanii intalnim fructe exotice, cirese, miere, vanilie si lamaie.

 

O alta sampanie marca Armand De Bignac care merita incercata este Rosé, in componenta careia poti intalni note de cirese, fructe inchise la culoare si produse de patiserie.

Alte game sunt Blanc de Blancs, o sampanie minerala numai buna pentru mancaruri din peste sau gama de demi-sec dulce care se preteaza deserturilor si aperitivelor cu branzeturi.

O alta sampanie de exceptie a cramei este Blanc de Noirs Assemblage Three, o combinatie de trei sampanii vintage care invecheste timp de 6 ani pe drojdie. 

10. Laurent-Perrier 

La baza succesului Casei Laurent-Perrier se afla 4 principii:

  1. Primul sustine ca amestecul de vinuri este cel care creeaza un vin exceptional.
  2. Al doilea sustine ca inovatia este necesara in crearea acestuia.
  3. Folosirea soiului Chardonnay ca soi principal in majoritatea cupajelor.
  4. Nevoia de a obtine in fiecare editie un vin proaspat, elegant si pur. 

Laurent-Perrier ofera o gama larga de sampanii. Ultra-Brut este gama de baza a marcii. Aceasta sampanie nu include niciun gram de zahar in adaus. Alte varietati sunt Blanc de Blancs Nature, o sampanie obtinuta exclusiv din strugurii Chardonnay din Coteaux de la Montagne de Reims, dar si din podgoriile din Côte des Blancs. Crama ofera si samapnii rosé elegante precum Alexandra Rosé 2004 sau Cuvée Rosé.

Alte sampanii cunoscute ale acestei crame sunt editiile de Brut vintage, Harmony Demi-Sec, destinat celor care prefera o sampanie mai dulce, si Grand Siècle - intotdeauna un amestec de trei vintage-uri exceptionale care se completeaza perfect. 

11. Pol Roger 

Printre cei mai faimosi fani ai acestei sampanii a fost Winston Churchill, prim ministrul Angliei din perioada celui de-al doilea razboi Mondial. In onoarea sa, crama a create o editie speciala numita Cuvée Sir Winston CHURCHILL. Reteta acestui cupaj este un secret. Ce stim insa despre aceasta sampanie prestigioasa este ca are note de mire de acacia, sirop de alune, migdale prajite si turta dulce. 

Pol Roger este una dintre putinele case de sampanie care sunt in continuare detinute si gestionate de o singura familie, ai carei membrii au fondat-o. In prezent, Bastien Collard de Billy reprezinta primul membru al celei de-a 6-a generatii de vinificatori care se afla la conducerea cramei. 

Printre sampaniile Pol Roger, poti gasi diverse sortimente vintage si non-vintage. Printre versiunile non-vintage, vei intalni Brut, Extra Brut si Demi-Sec.

Brut este unul dintre cele mai faimoase produse Pol Roge. Acesta sampanie este creata in proportii egale din Pinot Noir, Pinot Meunier si Chardonnay, struguri proveniti din vite de vie Grand Cru din zona Côte des Blancs. O alta sampanie Pol Roger de prestigiu este senzuala si delicata Rosé.

12. Ruinart 

Casa Ruinart a fost fondata in 1729 si este una dintre putinele case selecte care folosesc minele de calcar numite Crayères pe post de pivnite pentru pastrarea vinurilor. 

Sampaniile Ruinart se bazeaza pe soiul Chardonnay si se caracterizeaza prin eleganta, prospetime si un caracter sofisticat. Gama principala a acestei crame este reprezentata de spumantele Blanc de Blancs si Rosé. Pentru prima, crama foloseste exclusive struguri Chardonnay care dau nastere unui vin cu note si parfum floral si de fructe. Aceste sampanii sunt compania perfecta pentru mancaruri pe baza de fructe de mare.

Pentru gama Rosé, se folosesc struguri Chardonnay si Pinot Noir in proportie de 45%, respective 55%. Acesti struguri provin din podgoriile din Vallée de la Marne si Montagne de Reims, iar vinul se preteaza cel mai bine mancarurilor bazate pe carne. Crama produce atat sampanii vintage, cat si non vintage

13. Bollinger

Bollinger a luat nastere in 1829. De atunci, ofera sampanii elegante, complexe, pline de personalitate. Podgoriile cramei se intind pe o suprafata de peste 200 de hectare, majoritatea vitelor de vie fiind de tip Grand sau Premier Cru.

Soiul de struguri predominant pe care il cultiva este Pinot Noir

Secretul sampaniilor Bollinger este perioada lunga de invechire, dublul celei impuse de standard. Pentru a mentine nivelul inalt de calitate si consistenta acestor sampanii, crama se foloseste de o rezerva de sampanii magnum de peste 700,000 de butelii

In lumea sampaniei, Bollinger reprezinta un standard de excelenta, fiind prima marca ce a obtinut sigiliul de calitate Patrimoine Vivant.

In portofoliul Bollinger se regasesc diverse sortimente de sampanie vintage si non-vintage. Special Cuvée este una dintre cele mai populare vinuri fiind recunoscuta pentru aromele sale de condimente si briose.

Sampania Bollinger Rosé este un alt exemplu bine-cunoscut si se distinge prin notele sale de fructe rosii de padure. Pentru ocazii cu adevarat speciale, o editie vintage precum BOLLINGER RD sau La Grande Annee este alegerea cea mai eleganta, sau poate chiar un B13 Blanc de Noirs

14. Mod Sélection

Mod Sélection este o veche Casa de Sampanii adapostita in Vallee de la Marne.

Se afla la a 5-a generatie de vinificatori, iar produsele sale sunt considerate unele dintre cele mai pure expresii ale terroir-ului zonei.

Aceste sampanii echilibrate merita o sticla aparte. Indata ce o vezi, nu se poate sa o uiti. Robusta sticla aramie de Mod Sélection este in sine un simbol al elegantei si bunului gust. 

Colectia cramei continue mai multe sampanii, incepand cu Reserve, care ofera straturi de arome vibrante de fructe albe.

Sampaniile Rosé Mod Sélection sunt create utilizand un proces de maceratie unic care are ca rezultat arome delicioase de fructe rosii si o textura aparte.

Crama produce si sampanii Blanc de Blancs de tip Grand Cru si sampanii Blanc de Noir realizate din 80% struguri Pinot Meunier si 20% Pinot Noir. 

15. Perrier-Jouët

Perrier-Jouët este o sampanie indrazneata creata cu pasiune incepand din 1811, la un an dupa ce fondatorii Pierre-Nicolas Perrier si Rose-Adélaïde Jouët s-au casatorit.

Aceasta sampanie este recunoscuta pentru stilul sau complex si aromele florale.

Strugurii principali folositi la Perrier-Jouët sunt Chardonnay. 

Produsul cel mai important al cramei este Belle Epoque, care infatiseaza anemone albe japoneze pictate de maestrul Art Noveau Emile Gallé in 1902. Colectia de sampanii vintage a cramei se mandreste cu mai multe produse precum editia din 2012, un rosé din 2006 si un Blanc de Blancs din 2002.

Colectia Blason ofera in schimb o sampanie rafinata si bine-echilibrata - Grand Brut, ce sta la baza crearii marcii Perrier-Jouët. Alte produse includ delicioasa Rosé si sampania Blanc de Blanc care ofera o explozie de note florale si citrice. 

16. Le Chemin Du Roi

Le Chemin Du Roi se traduce prin „calea regelui”. Sticlele acestei sampanii ilustreaza cel mai bine acest nume avand regele jocului de sah pe eticheta. Aceasta marca este detinuta de unul dintre cei mai faimosi artisti americani, Curtis Jackson, mai bine cunoscut sub numele de „50 cent”.

Vinul oferit sub acest brand e produs de crama Champagne Castelnau. 

In portofoliul Le Chemin Du Roi se regasesc:

  • Sampaniile Brut, care invechesc pe drojdii timp de 4 ani, sunt acide si stralucitoare,
  • Elegantele sampanii Rosé care au note de capsuni si coacaze,
  • Si sampaniile Blanc de Blancs care fac part din gama exclusiva Collection Privée si invechesc timp de 10 ani pana dobandesc arome robuste si complexe de briose, lamaie, ananas si mineralitate. 

 

17. Pommery

Creatoarea acestei sampanii este Madame Pommery, cea care a preluat crama in 1858 dupa moartea sotului sau.

Madame Pommery avea  o gandire strategica si a extins treptat afacerea achizitionand unele dintre cele mai bune vite de vie.

  • Tot ei i se datoreaza si prima sampanie Brut de succes pe care a create-o in 1874.
  • Un alt merit al sau este transformarea minelor subterane de calcar in beciuri si construirea unui conac in stil neo-gotic. 

 

In prezent, crama Pommery se concentreaza pe sustenabilitate, incercand sa conserve mediul in care isi produce vinurile. Oferta Pommery include gamele Brut Pommery, Les Cuvées Louise si Les clos Pompadour. Primele doua sunt sampanii non-vintage, respectiv vintage, in timp ce Les Clos Pompadour este un cupaj deosebit creat din struguri cultivati in podgoria Pommery si manipulat cu mare grija de la recoltare pana la imbuteliere. 

18. Piper-Heidsieck

Aceasta casa de sampanie a fost creata in 1785 de catre Florens-Louis Heidsieck cu scopul de a o cuceri pe regina Frantei Marie Antoinette, obiectiv atins intrucat aceasta a devenit prima ambasadoare a marcii. Dupa Louis, urmatorul membru al familiei care a luat sub stapanire crama a fost nepotul sau. Lui i s-a alaturat Henri-Guillaume Piper, iar odata cu el, numele sampaniei s-a schimbat pentru totdeauna. 

Aceasta a fost prima sampanie de mare succes peste ocean, la Hollywood, in randul actorilor precum Marilyn Monroe.

Totodata, a fost prima marca de sampanie prezentata pe marile ecrane intr-un film din 1933. 

Colectia Piper-Heidsieck cuprinde mai multe sampanii vintage si non-vintage precum Cuvée Brut, Rosé Sauvage, Cuvée Sublime, Riviera, si Essential. Produsul de baza al marcii este Cuvée Brut, o sampanie seducatoare si stralucitoare dominata de Pinot Noir.

Riviera este in schimb o sampanie cu totul aparte care aduce omagiu faimoasei riviere franceze si se bea cu gheata. 

19. Charles Heidsieck

Charles-Camille Heidsieck, creatorul acestei sampanii, cunoscut si sub numele de Champagne Charlie, a crescut in lumea vinului inca de mic. Stramosul sau era fondatorul faimoasei Case Heidsieck & Co care s-a transformat ulterior in Piper-Heidsieck.

In 1851, ia nastere crama Charles-Camille Heidsieck.

Aceasta este cea mai mica crama cu statutul Grandes Marques Champagne. La cativa ani dupa ce a deschis crama, Charles a achizitionat o parte din pivnitele Crayères ce dateaza inca din secolul III. In aceste spatii racoroase de calcar care se intind pe o lungime de 7.000 m si se afla la o adancime de 30 m, crama isi invecheste si finiseaza sampaniile. 

Sampaniile Charles-Camille Heidsieck sunt create in diferite stiluri, de la Blanc de Blancs si Brut Réserve pana la Brut Millésimé, Rosé Réserve si Blanc des Millénaires. Crama ofera si o colectie Crayères, un omagiu in cinstea beciurilor istorice pe care le foloseste. 

20. Billecart-Salmon

Crama Billecart-Salmon a luat nastere in 1818 dupa ce Nicolas Francois Billecart s-a casatorit cu Elisabeth Salmon. Aceasta afacere a fost transmisa mai departe urmasilor, iar azi se afla la cea de-a 7-a generatie de vinificatori. Situata in satul Mareuil-Sur-Ay, Billecart-Salmon are o podgorie de peste 350 de hectare care cuprind 40 de zone cu statut Cru, inclusiv vitele de vie de la Clos Saint-Hilaire unde producatorii folosesc metode traditionale de fabricare a sampaniei. 

Billecart-Salmon ofera mai multe colectii de sampanie, printre care Gallery, Gallery Millésime, Les Rendez-vous de Billecart-Salmon si Clos Saint-Hilaire. Doua dintre cele mai aoreciate sampanii Billecart-Salmon sunt Brut Rosé, o sampanie eleganta cu arome fine  si final de zmeura, si samapnia vintage Cuvée Elisabeth Salmon 2008 care ofera un gust si o textura aparte. Blanc de Noirs este o alta sampanie ce merita incercata, fiind una dintre cele mai pure expresii ale terroir-ului cramei. 

21. Paul Louis Martin

Aceasta crama se afla in inima uneia dintre cele mai bune zone viticole din Champagne, Montagne de Reims. Casa a fost fondata in 1864 de catre Louis Martin care a fost si primul presedinte ales al Cooperativei Boozy din zona, in timp ce fiul sau Paul, a fost un alt om important pentru comunitatea din Montagne de Reims. 

Gama de vinuri Paul Louis Martin cuprinde o multitudine de sortimente. Printre ele se numara 9 stiluri de sampanii, un vin Bouzy Rouge si un spumant Pinot Noir.

Sampania Premier Cru a marcii este obtinuta din 75% Chardonnay si 25% Pinot Noir si ofera arome de gem de fructe si de scortisoara.  Daca esti in cautarea unei samapnii rosé seducatoare, cea de la Paul Louis Martin te va vraji cu aromele de fructe rosii coapte si notele delicate de lemn dulce. Crama ofera si o sampanie in stil Blanc de Blancs numita Cuvée Vincent, un sortiment elegant cu note de iasomie, migdale, miere si alune de padure. 

22. Victorie 

Victoire este o sampanie plina de personalitate din regiunea Epernay. Aceasta este produsa de Casa de Sampanie G.H. Martell & Co. Crama initiala a fost fondata in 1869 de catre familia Tabourin. 

Victoire ofera doua game de sampanie, Martel si Victorie. In cea din urma se regasesc cinci stiluri de sampanie. Unul dintre ele este Brut Fut de Chêne, o sampanie cu un gust puternic, ideala pentru mesele bogate si puternic aromate.

Brut Victorie, in schimb, este o sampanie fina, armonioasa, creata dintr-un amestec de Chardonnay, Pinot Noir si Meunier. Pentru deserturi sau cei care prefera sampaniile mai lejere, Victoire Rosé este alegerea perfecta.

Gama Victoire mai cuprinde si sampaniile Vintage realizate din struguri Chradonnay produsi in podgorii Premier si Grand Cru si eleganta Victoire Premier Cru, cu note de citrice si prune Mirabelle. 

23. Lanson

Lanson este una dintre cele mai longevive crame, laudandu-se cu o istorie de peste 250 de ani. Sampaniile premium oferite de aceasta Maison se vand in peseta 80 de tari din intreaga lume.

Crama foloseste struguri din peste 100 de zone Cru, dintre care jumatate au statutul Grand Cru.

Mai mult de atat, detine o podgorie de peste 70 de hectare.

Sampaniile Lanson se caracterizeaza prin eleganta, prospetime si vitalitate. 

In gama principala a cramei se gasesc sampaniile proaspete si elegante Le Black Label Brut, sampaniile dulci si lejere Le White Label Sec si delicioasa Le Rosé cu aromele sale de fructe. Alte samapanii marca Lanson sunt Le Clos Lanson, Le Green Label Bio, Cuvée de Prestige,  create dintr-un blend de vinuri Grand Cru si diverse alte editii vintage. 

24. Gosset 

Gosset este cea mai veche crama din regiunea Champagne. Aceasta a fost fondata in indepartatul an 1584. In secolul XVIII, Pierre Fosset, un viticultor din Aÿ, care initial a produs vinuri rosii, se afla la conducerea acestei case. In vremea sa, vinurile spumante albe incepeau sa ia avant. Pierre a profitat de acest curent, iar de atunci, Gosset a ramas un nume de referinta pe harta regiunii Champagne. In prezent casa este detinuta de Conitreau si continua sa produca una dintre cele mai bune sampanii din regiune. 

Printre colectiile marcii se afla sampaniile Héritage, Antique, New si Celebris. O sampanie emblematica a cramei este Cuvée Extra-Brut, un stil usor de adaptat la orice ocazie. Pentru momentele mai speciale, crama ofera sampaniile mai stilate din seria Celebris Vintage Extra Brut sau Rosé. 

25. Joseph Perrier

Joseph Perrier a fondat crama de sampanie omonima in 1825, iar de atunci s-au perindat 6 generatii ale familiei la conducerea acesteia. Transmiterea traditiei si a pasiunii pentru sampanie din generatie in generatie a conservat savoire-fair-ul acestei case si prestigiul sampaniei sale. 

Joseph Perrier ofera circa 10 sortimente de sampanie. Colectia principala se numeste Cuvée Royale si include sampaniile Brut, cu note de mere verzi si piersici, si sampania Brut Nature care nu contine zahar in adaus si invecheste timp de 72 de luni in beciurile cramei care dateaza din vremea Imperiului Roman.

Alte sortimente de sampanie oferite de acest producator includ Espirit de Victoria Blanc de Blancs, sampaniile Rosé sau sampaniile Josephine create din cele mai bune vinuri vintage si pastrate in sticle pictate manual. 

26. Château De Bligny

Crama Château De Bligny se situeaza intr-o zona importanta din patrimoniul viticol francez, in Côte des Bars. Aceasta a fost construita in 1773 de catre Marchizul de Dampierre. Domeniul marchizului a trecut prin mai multe perioade dificile, inclusiv epidemia de Phylloxera care a distrus o buna parte din podgoriile din Europa. Crama a trecut prin multe schimbari si proprietari pana in 1999 cand a fost in final renovata cu ajutorul unei investitii masive, fapt care a relansat-o. 

Château De Bligny ofera azi mai multe sortimente de sampanie, printre care La Grande Réserve, cu arome de fructe samburoase si lamai, Le Blanc de Blancs, o sampanie foarte proaspata, eleganta sampanie Le Rosé sau Le Clos du Château 6 Cépages, o sampanie realizata din 6 varietati de struguri, precum si o gama Blanc de Blancs Millésime.  

27. Paul Bara

Paul Bara este un producator de sampanii si viticultor care detine ~ 15 hectare de podgorie in Bouzy, in mare parte acoperiti de Pinot Noir si putin Chardonnnay. Toate vitele de vie au statutul Grand Cru, iar terroir-ul lor se reflecta foarte bine in vinurile Paul Bara. 

Sampania de baza a cramei este Brut Réserve, o sampanie cu un profil aromatic complex. Bara Grand Rosé de Bouzy este o alta sampanie bogata si plina de savoare produsa de aceeasi crama. Paul Bara mai ofera si sampanii Grande Millésime pe care le produce doar in anii in care recolta de struguri este exceptionala. Alte sortimente Paul Bara sunt Spécial Club, Spécial Club Rosé, Extra Brut, dar crama produce si un vin rosu non-spumant, Bouzy Rouge

28. Henri Giraud

Henri Giraud este o crama de familie cu sediul in Aÿ aflata la cea de-a 5-a generatie de vinificatori. Aceasta familie imbratiseaza tehnici de cultivare si vinificatie naturale prin care incearca sa redea cat mai bine terroir-ul zonei. 

Henri Giraud ofera sampanii versatile.

Poti alege dintre mai multe stiluri precum cupajul multi-vintage Fût de Chêne Cuvée sau eleganta si rara sampanie MV Rosé. Unele dintre particularitatile acestor sampanii se datoreaza calcarului din solul bogat al regiunii, dar si butoaielor din stejar de tip Argonne si terracota in care crama isi matureaza vinurile

29. Larmandier-Bernier

Crama Larmandier-Bernier este una dintre cele mai renumite din regiunea Côte des Blancs. La carma acesteia se afla a 8-a generatie de maestrii vinificatori.

Strugurii folositi in sampaniile Larmandier-Bernier provin exclusiv din vitele de vie ale cramei, aflate numai in podgorii Premier si Grand Cru unde au parte de un sol calcaros. Crama este si una dintre pionierele agriculturii biodinamice, tehnica utilizata de catre ei de peste 20 de ani, prin care nu intrebuinteaza erbicide si alte chimicale si foloseste doar drojdii native. Scopul cramei este ca prin aceste principii sa se bazeze exclusiv pe natura si sa reflecte cat mai bine terroir-ul zonei in fiecare sticla de vin. 

Larmandier-Bernier ofera diferite tipuri de sampanie:

  • Latitude este realizata exclusiv din struguri Chardonnay proveniti din sudul zonei Vertus.
  • Longitude este o alta sampanie Chardonnay realizata din struguri cultivati in apropierea meridianului 4.

Alte sampanii Larmandier-Bernier demne de luat in considerare sunt Vieille Vigne du Levant, realizata din strugurii unor vite de vie de cel putin 65 de ani, sau Terre de Vertus, realizata doar din vin vintage obtinut din strugurii cultivati pe o singura parcela. 

30. Nicolas Feuillatte

Termenii care descriu cel mai bine sampaniile Nicolas Feuillatte sunt precizie, eleganta  si finete. Aceste sampanii au un stil specific pe care crama il atribuie pasiunii pentru vinificatie, dar si terroir-ului distins de unde isi obtine materia prima. Nicolas Feuillatte a fost fondata in 1976 de catre Henri Macquart si Nicolas Feuillatte. Crama foloseste struguri cultivatii intr-o multime de vite de vie Grande si Premier Cru datorita carora poate crea o mare varietate de sampanii de calitate. 

Cea mai reprezentativa colectie Nicolas Feuillatte se numeste Eticheta Albastra si ofera sampanii cu note de pere si caise care merg de minune cu mancarurile de peste. Sortimente de sampanii rosé, vintage si demi-seci sunt de asemenea valabile. Cea mai faimoasa sampanie Nicolas Feuillatte ramane insa Palmes d’Or, sampanie ce se prezinta intr-o sticla aramie deosebita, cu zeci de gropite. 

Acum ca ai aflat care sunt unele dintre cele mai prestigioase sampanii din lume, descopera in continuare cateva dintre particularitatile acestui vin pentru a invata sa alegi usor o sticla de sampanie. 

Ce este sampania? 

Sampania este un vin spumant care poate fi produs doar in reginea cu apelatiune controlata (AOC) Champagne din Franta. Toti pasii, de la cultivarea strugurilor, pana la imbuteliere trebuie realizati in aceasta regiune. Oricare alt vin asemanator produs in alte regiuni viticole se numeste vin spumant. 

Producatorii de sampanie trebuie sa urmeze tehnica méthode Champenoise / méthode traditionnelle, o metoda bazata pe o serie de pasi rigurosi. Ca urmare a acestei tehnici, vinul produce acele bule fine si atragatoare. 

Totodata, producatorii nu au voie sa foloseasca decat struguri din anumite zone viticole din Champagne, dintre care cele mai mari sunt:

  • Côte des Blancs,
  • Côte de Sézanne,
  • Montagne de Reims,
  • Vallée de la Marne
  • si Aube. 

 

Exista si anumite restrictii in privinta soiurilor, in general se folosesc Chardonnay, Pinot Noir si Pinot Meunier. Alte soiuri permise, dar mult mai rar utilizate sunt Pinot Blanc, Pinot Gris, Petit Meslier si Arbane. 

Tipuri de sampanie in functie de soi

In functie de ce soiuri utilizeaza, casa de sampanie poate folosi diverse denumiri.

  • O sampanie blanc de blancs este realizata numai din struguri pentru vinuri albe (Chardonnay).
  • Daca pe sticla scrie blanc de noir, inseamna ca au fost folositi si struguri pentru vinuri rosii.
    • Si in cazul acestei sampanii, culoarea este deschisa pentru ca struguri sunt presati foarte rapid, fara a sta in contact cu pielitele.
  • Sampaniile rosé sunt produse din struguri care au stat putin mai mult timp in contact cu pielitele pentru a capata acele nuante roz deosebite. 

 

Cum se produce sampania? 

Méthode Champenoise este un proces complicat si indelungat prin care un vin simplu se transforma in unul cu bule. 

  • Totul incepe prin assemblaje, pas in care se combina mai multe vinuri vintage.
  • Urmeaza faza triage prin care se adauga zahar.

Acest element produce o a doua faza de fermentare, dupa care vinul se lasa in pivnita timp de cel putin 15 luni, perioada in care sticlele se misca regulat fie manual sau mecanic pentru ca drojdiile sa ajunga in gatul sticlei.

  • Apoi, in faza de degorjare, drojdiile se elimina,
  • Si se continuta cu etapa de dosage prin care se adauga mici cantitati de vin si zahar.
  • In cele din urma, sticlele sunt inchise cu dopul specific. 

 

Ce insemna termenul Brut? 

Prin brut ne referim la cantitatea de zahar continuta de o sampanie.

  • Sampaniile de tip Zero-dosage sunt cele mai seci pentru ca nu s-a folosit deloc adaus de zahar in productia lor.
  • Ele sunt urmate de Extra-Brut, Brut, Extra Dry, Sec, Demi-Sec si Doux.

Fiecare categorie este determinata in functie de cantitatea de zahar, de exemplu, sampaniile Brut au mai putin de 12 grame de zahar pe litru, in timp de Doux, cele mai dulci, au 50 de grame.

Cel mai comun si popular tip de sampanie este Brut, aflat la jumatatea clasamentului, deoarece se potriveste bine cu majoritatea gusturilor si a tipurilor de mancare. 

Sampanii vintage si non-vintage

Marea majoritate a sampaniilor sunt non-vintage. Asta inseamna ca amestecul a fost realizat din vinuri produse in ani diferiti. In acest fel, cramele pot utiliza recolta fiecarui an si pot combina vinuri excelente cu unele mai putin stralucite, obtinand in final o sampanie de calitate. Aceste sampanii poarta deseori pe eticheta abrevierea NV.

Tot aceasta tehnica le permite cramelor sa isi defineasca stilul si sa garanteze consistenta indiferent de particularitatile fiecarui sezon. 

Sampaniile vintage folosesc in schimb doar strugurii recoltati in acelasi an.

Astfel, cramele aleg doar recoltele cele mai bune pentru a crea aceste sampanii care reflecta fidel conditiile anotimpului si terroir-ului de provenienta. Aceste vinuri se disting deseori printr-o complexitate mai mare si un potential mai bun de invechire

Unele case de sampanie au o marca speciala pentru colectiile vintage, iar Dom Perignon si Cristal nu produc decat sampanii in acest stil. 

Cum se pastreaza si serveste sampania

Temperatura ideal pentru a servi sampania este 10°C. Inainte sa o servesti, tine sticla in frigider trei ore, apoi pune-o intr-o galeata plina cu gheata si apa in proportie de o treime si las-o acolo inca jumatate de ora. 

Paharul pentru sampanie poate varia. Multi prefera paharul ingust tipic spumantelor, insa expertii recomanda si paharele normale pentru vin alb sau pe cele in forma de lalea. Acestea permit buchetului sa se deschida astfel incat poti savura pe deplin aromele sampaniei.

Servita in schimb in cupa, sampania isi pierde foarte repede bulele si aromele se disipeaza la fel de rapid. Mai mult de atat, acest tip de pahar vintage tipic anilor ’50 face ca vinul sa se incalzeasca mai usor.

Nu uita si ca sampania se toarna incet in pahar pentru a crea acel strat frumos de bule numit perlaj. 

In ceea ce priveste locul de stocare al sampaniei, la fel ca majoritatea vinurilor, si aceasta trebuie pastrata intr-un loc intunecat si racoros cu o umiditate ideala de 60-70%. Unii experti recomanda sa tii sticlele orizontal pentru a evita uscarea dopului. Unii producatori sustin insa ca presiunea din sticla previne automat acest lucru, deci poti tine sampania si in pozitie verticala.

Sampania nedesfacuta nu ar trebui tinuta in frigider mult timp pentru ca lipsa umiditatii va duce la uscarea dopului. 

Un ultim sfat de la care nu trebuie sa te abati este sa feresti sampania de lumina. In prezenta acesteia, calitatea si gustul pot fi usor afectate. 

Motive sa incerci sampania rosé

Sampaniile rosé sunt o alternativa placuta pentru cei care vor sa incerce ceva diferit de stilul traditional. Acestea sunt produse prin doua metode:

  • Prima se numeste saingee si presupune lasarea strugurilor in contact cu pielitele pentru a prinde culoare.
    • Metoda preferata a producatorilor de top. 
  • A doua metoda presupune crearea unui cupaj din vinuri albe si rosii pentru a obtine aceeasi culoare roz inainte de a doua faza de fermentare.
    • Vinurile create in acest fel au o culoare mai consistenta, metoda se preteaza mai mult sampaniilor non-vintage. 

 

Pe langa culori fascinante, sampania rosé are si alte particularitati, cum ar fi aromele mai intense de fructe de padure. Aceste sampanii sunt ideale pentru ocaziile special. Pretul lor este de regula mai mare decat al sampaniei clasice pentru ca sunt produse in cantitati mai mici. 

Intrebari Frecvente 

La ce sa fiu atent cand cumpar o sampanie? 

  • Mereu verifica provenienta vinului pentru ca sampania originala nu poate veni decat din Franta.

Cu toate ca legea europeana interzice folosirea numelui Champagne pe produsele similare realizate in alte tari, e posibil sa gasesti vinuri straine numite Champagne, insa cu `c` mic. 

  • Daca nu ai mai baut sampanie si nu stii ce sa alegi, incepe cu stilul Brut,

Cel mai popular, varianta de mijloc ca nivel de dulceata. Aceste sampanii nu sunt nici prea seci, nici prea dulci. Daca vrei totusi ceva mai dulce, opteaza pentru Extra Dry. 

  • Daca doresti o sampanie de calitate superioara, alege un vintage.

Aceste sampanii au pe eticheta anul recoltei. 

Care e diferenta dintre sampanie si vin spumant?

Sampania este vinul spumant produs exclusiv in regiunea cu denumire protejata Champagne conform unor standarde stricte, folosind metoda Champenoise. Toate celelalte vinuri asemanatoare ca stil, dar produse in alte regiuni se numesc vinuri spumante. 

Care  e diferenta dintre sampanie si Crémant?

Sampania se produce numai in Champagne, in timp ce Crémant este un vin spumant produs tot in Franta, tot prin metoda Champenoise, insa in afara regiunii AOC Champagne. 

Cum se bea sampania?

Cea mai buna metoda de servire pentru sampanie este intr-un pahar de vin alb obisnuit, la o temperatura de 10°C, turnand usor vinul in pahar. Sampania este ideala ca aperitiv, dar se potriveste bine si cu diverse feluri de mancare, cum ar fi pestele , branzeturile, mancaruri ce contin anumite tipuri de carne si deserturi. 

Este sampania mai tare decat vinul? 

Sampania are o tarie de circa 12%, la fel ca multe alte vinuri. Cu toate acestea, unul sau cateva pahare de sampanie se fac resimtite mai intens decat un vin obinsuit. Conform unui studiu realizat de Universitatea Surrey din Guildford, acest lucru se datoreaza unui compus din dioxidul de carbon prezent in sampanii,  H2CO3, care face ca o cantitate mai mare de alcool sa ajunga in sange. 

 

Articole similare

COSUL MEU
Continua cumparaturile